Vanliga frågor

Är det något jag behöver tänka på när jag lämnar in bilen?

Vi ser gärna att följande punkter upplevs vid inlämning för optimering:

  • Fordonet bör ha tillräckligt med bränsle för testkörning, helst halv tank.
  • Vid kännedom av lagrade felkoder är det viktigt att åtgärda dessa innan besöket.
  • Testkör gärna din bil genom hela registret för att se så att den beter sig normalt vid såväl kall som varm motortemperatur.
  • Töm bilens bagagerum, då vi i vissa fall behöver komma åt bilens batteri som brukar kunna kan sitta i bagageutrymmet.
  • Bilen ska självklart vara i fullt lagligt och brukligt skick, dvs. besiktigad, skattad, påställd och försäkrad.
Hur lång tid behöver ni mitt fordon?

En heldag räknar vi med att vi behöver ditt fordon. En del optimeringar kan gå snabbare men för att vi skall kunna hålla den kvalité vi vill så föredrar vi att bilen kommer in vid 8:00 och beräknas vara klar 17:00 samma dag.

Vid större bokningar eller där företag är inblandade kan vi utföra optimeringen på plats hos er. Vi ser gärna att ni kontaktar oss via mail eller telefon så bokar vi tid och datum tillsammans.

Påverkas min Nybilsgaranti?

Fabriksgarantier upphör generellt sett direkt när man gör en modifikation som ej är av originalutförande på en bil i dagens läge, men så länge som vi har optimerat bilar så har vi ej stött på att varken besiktningsfirmor eller verkstäder har kunskapen att se ifall en bil är optimerad. Detta beror främst på att det krävs speciella kunskaper och verktyg för att kunna dekryptera och läsa sådan data ur bilens styrenhet.

När vi gör en optimering så är det endast (om kund inte har några specifika önskemål) en ren uppgradering i mjukvaran som vi utför, så om den som utreder ett garantiärende inte specifikt letar efter en optimering så är det väldigt svårt att upptäcka om en bil är optimerad eller ej.

Självklart finns det alltid en risk (om än minimal) att det upptäcks att en bil har modifierats på det sättet, varpå en garanti skulle kunna hävas. Vi har hittills aldrig varit med om ett sådant fall.

Kan man få ut mer effekt än de siffrorna jag fått?

Vi får ofta frågan om vi kan ta ut extra hästkrafter ur en bil utan att byta hårdvara (delar) och svaret är oftast nej. Dem siffrorna vi skriver är siffror som vi efter nogrann testning tagit fram som din bil dessutom fungerar bäst med.

Under en filbyggnation tar man hänsyn till de komponenter bilen är utrustad med och utför effektuttag baserat på vad de har för säkerhetsmarginaler. Filerna byggs alltså specifikt för den bil som ska den används i.

Vad innebär en motoroptimering?

En motoroptimering är precis det som namnet beskriver. Vi programmerar bilen efter de optimala egenskaperna som bilen är byggd för. Vi tar helt enkelt bort en del av de begränsningar som biltillverkarna lägger in vid fabrikation. Detta görs av dem för att på så sätt få ut ett bredare program med olika modeller i olika prisklasser, på detta sätt säljs mer bilar.

Så för att förklara på ett enkelt sätt så hjälper vi dig som förare att få njuta av din bils fulla potential!

Vi hämtar ut så mycket kraft det går med hänsyn till de begränsningar som råder för din specifika bilmodell.

Kan man återställa bilen till originalutförande?

Ja, självklart går detta att göra. Vi sparar alla originalfiler på de fordon vi optimerat just för att kunna återställa fordonet. Kostnaden för detta är 50% av vad du betalat för din ursprungliga optimering, om du inte ångrar och vill häva ditt köp (se vår ångerrättspolicy).

Tar motorn skada av en optimering?

Våra optimeringar är noggrant testade och utförs alltid med säkerhetsmarginal så att din bil ej skall ta skada på till exempel drivlina eller andra berörda delar.

Att utföra en optimering i regel bara gott på dagens motorer. Många av dagens bilar säljs med samma delar med en inprogrammerad reducering av effekt för att bilproducenten skall kunna sälja mer bilar genom att erbjuda flertal motoralternativ till olika kostnader, där egentligen bara mjukvaran är skillnaden.

Vad har ni för garantier?

Vår garanti innebär att vi utlovar de siffror vi säger att du som kund skall få. Vi gör även kontroller med felkodsavläsare samt testkörningar innan och efter för att kontrollera att bilen beter sig som den ska och inte har tagit skada eller att det uppstått något fel. Vi garanterar helt enkelt att när du åker från oss så har du en bil som fungerar som den gjorde tidigare men med mer kraft och roligare köregenskaper.

Skulle det mot förmodan uppstå problem som är relaterade till de ändringar vi gjort i bilen så är det något som vi tar på oss. Dessa fel märks direkt när en optimering är utförd. Fungerar den efter vår testkörning samt under testkörning med dig som kund så kommer den fungera felfritt framöver!

Varför har ni bara Steg 1 optimering?

Många säljer steg 1 och steg 2 med en prisskillnad. Det som skiljer sig är några mindre justeringar och när man väl har gjort grovgörat så kan man lika gärna ta sig mödan att ändra de sista bitarna också. Därför har vi valt att erbjuda ett alternativ alltså steg 1 men till skillnad från våra konkurrenter så snålar vi inte in på dem där sista justeringarna utan utför dem direkt.

Alltså får du den bästa optimeringen redan första gången hos oss. Modifierar du sedan din bil med nytt avgassystem, intercooler etc. så kan vi skriva ytterligare styrfiler till din bil för att få ut ännu mer effekt.

Vad är skillnaden mellan en optimering och "trimbox"?

Vid en optimering så skriver vi nya instruktioner till den centrala datorenheten i bilen. Man kan då optimera utefter motorn och bilens förutsättningar. En Trimbox förvränger signalen från en eller flera sensorer till huvuddatorn vilket gör att man lurar datorn att ge mer bilen mer kraft. Fördelen med en trimbox är att de i regel har en väldigt enkel installation, som du själv kan genomföra. Nackdelen är att den inte är specifikt anpassad till ditt fordon vilket gör att du får mindre effektökning än vid en optimering.